5 webdesign trend 2021-ben

Mára már rengeteg lehetőséget kínál a webfejlesztés, nagyon sok mindent lehet megcsinálni. Nézzünk meg 5 jelentős trendet, amely uralni fogja 2021-et.

Az viszont érdekes, hogy a mai napig vannak weboldalak, amelyek nem reszponzívak. Ez az elmúlt évtized talán egyik legfontosabb innovációja, hiszen ahogy elterjedtek az okostelefonok, úgy kezdtek el egyre többen böngészni mobiljaikról is. Persze, a ma készülő weboldalak már 99%-ban reszponzívak, de amelyek korábban készültek, azok nagyon nagy része nem az. És ez hiba.

2021-ben sokkal nagyobb szerepet kapnak majd a weboldalak, webáruházak, a járványhelyzet miatt. Mindenki inkább online keres rá dolgokra, online rendel és foglal. Ezért fontos, hogy egy cégnek legyen stabil jelenléte az interneten is. Ennek egyik alap köve egy saját weboldal lehet.

Nem, nem elég a Facebook, saját weboldalra van szüksége, szinte mindenkinek! Láthattuk, hogy Donald Trumpot is kitilthatta a Twitter és már sokunkkal előfordult ugyanez, akár a Facebookon. Fontos észben tartani, hogy ami nem saját, azt bármikor el is vehetik tőlünk. Egy weboldal esetében - amely saját tulajdon - ez nincs így.

A fiatalokból álló, weboldal készítéssel foglalkozó lioneR arra törekszik, hogy megfelelő online megoldásokat nyújthasson ügyfeleik számára és korszerű honlapot kaphassanak ezáltal.

  1. Rugalmas vektorgrafika

Szinte minden oldalon fontos a vizuális megjelenés. Az érdekes illusztrációk, képek felkelthetik a látogatók figyelmét és még könnyedébben is tudunk velük kommunikálni.

A sok képet tartalmazó weboldal ugyan növelheti az oldal betöltési sebességét, főleg mobileszközökön, de ez ne akadályozzon meg minket abban, hogy (hasznos és releváns) tartalommal töltsük fel honlapunkat. A Google szereti, ha van tartalom egy oldalon, ezért megéri meghozni ezt az áldozatot annak érdekében, hogy sokkal jobb helyen lehessünk a keresési találatok között. De ez már SEO téma, ez a cikk pedig most nem arról szól.

Alkalmazkodjunk a trendekhez és váltsuk le azokat a képeket, amelyeket lehet (pl. logó) jpg-ről vagy png-ről svg-re. Az előbbi kiterjesztésű képek átméretezéskor elveszítik minőségüket, illetve nehezebb is optimalizálni őket. Ezekkel ellenben viszont a vektorgrafikus képek megtartják a minőségüket és nem lesznek pixelesek. Ehhez szükség van egy jó grafikusra is, aki ezt megcsinálja nekünk.

lioneR - Weboldal és Webáruháu Készítés

Különbség az SVG és más képformátumok között. A kép forrása

Az svg formátumnak köszönhetően megtarthatja a képünk eredeti minőségét. Ha még nem tetted meg, akkor cseréld le a logódat svg kiterjesztésűre!

  1. Számok, adatok hangsúlyozása

A látogatók már lusták ahhoz, hogy hosszas szövegeket olvassanak végig, ezért 1-1 kiemelés, ábra nagyon sokat segíthet, hogy legalább a lényeget észre vegyék.

Szedj össze néhány olyan számot, amelyre büszke vagy és amelyek fontosak lehetnek, hogy megjelenjenek az oldaladon. Ezt követően helyezd el őket úgy, hogy feltűnően kiemelkedjenek az oldalad többi tartalmától, rájuk irányítva a látogatók figyelmét. Ezzel az olvasót az oldalon is lehet tartani, illetve a keresőmotorok számára is fontos, hisz nő az indexelési besorolásod, ha sok időt töltenek a weboldalon.

lioneR - Weboldal és Webáruháu Készítés

Így is kilehet emelni a legfontosabb mondanivalókat. A kép forrása

Az adatok a felhasználókkal történő kommunikációt jelentik, szóval ez felpezsdítheti az oldaladat.

  1. Lebegő elemek

Már-már unalmasak azok a sliderek, háttérképek, amelyek csak egyetlen egy szimpla képből állnak. A videó az már sokkal jobban felkeltheti a látogatók figyelmét, viszont ez feleslegesen növelheti az oldal betöltési sebességét, főleg mobileszközökön.

A korábban említett svg képek jelenthetnek itt is megoldást számodra! 1-1 vektorgrafikai elemet ha elhelyezel az oldalad elején, akkor nagyban feldobhatod annak látványvilágát. Esztétikusan, vagyis nem túlzsúfoltan elrendezve nagyon látványos lehet a látogató szemében, ezzel növelheti az oldalon töltött időt.

lioneR - Weboldal és Webáruháu Készítés

Kiváló példák lehetnek erre a JPSDesign weboldalán található ötletek.

Látható, hogy esztétikusan, jó grafikákat kiválasztva sokat jelenthet az oldal összképén és megítélésén.

  1. Sötét téma (dark mode)

A legnagyobb multi cégek (pl. Facebook, Apple, YouTube, stb.) is már létrehozták a saját dark modejukat a weboldalaikon, applikációikon. A felhasználók egyszerűen igénylik azt, hogy ne csak az unalmas fehér hátterű weboldalakat nézzék egész nap, hanem legyen benne egy kis igényesség, újdonság, változatosság. Erre nagyszerű megoldás lehet a sötét téma, amellyel változtathatunk ezen.

lioneR - Weboldal és Webáruháu Készítés

Az Apple is használja ezt a megoldást a saját oldalán. A kép forrása

A letisztultságot, az eleganciát és a minőséget is szimbolizálhatja a sötét mód, nem hiába használja az Apple is, akik alapvetően is erről ismertek.

Nem mellesleg a fekete háttérkép kevésbé terheli a szemet és növeli a kontrasztarányt, miközben a sötétárnyalatoknak köszönhetően energiatakarékosabb lehet az oldalunk.

  1. Nagy, vastag betűs főcímek

A legfontosabb kulcsszavak kiemelése a figyelem irányítására szolgálhat. Csak úgy, mint minden mást, ezt is esztétikusan érdemes használni, különben nem sülhet el jól.

A látogatók legelsőnek a főcímet veszik észre, ezért lényegre törőnek és tömörnek kell lennie, miközben kellőképpen feltűnő is.

lioneR - Weboldal és Webáruháu Készítés

A Huge Inc jó példa a merész betűtípusok és az oldal más szövegeinek kombinálására.

Összegzés

Fontos tehát az, hogy az oldalunk lekösse a látogatókat, érdekes és izgalmas megjelenés szükséges, hogy sok időt töltsön el rajta. Érdemes haladni a trendekkel, hiszen annak függvényében változik az emberek ízlése is.

Amennyiben weboldal készítésen töröd a fejed, akkor keresd a lioneR csapatát bátran! Korszerű megoldásokkal nagy sikereket érhetsz el az online világban.

Forrás: lioner.hu, 2021-01-23 14:29